Oslavy konce roku v Itálii jsou plné tradic, vynikajícího jídla a samozřejmě kvalitního vína a šampaňského. Každý region má své vlastní specifické zvyky, ale několik prvků je společných pro celou Itálii.
Jídlo a víno
Italové si na silvestrovské večeři velmi zakládají. Obvykle začíná bohatou večeří, která trvá až do půlnoci. Hlavními chody bývají různé speciality, jako jsou cotechino (klobása z vepřového masa) a lenticchie (čočka), což symbolizuje bohatství a štěstí do nového roku. Toto jídlo je známe po celé Itálii a je považováno za tradiční silvestrovský pokrm. K tomu se podávají kvalitní italská vína, často Chianti, Barolo nebo Prosecco, což je italské šumivé víno. Prosecco je oblíbené pro přípitek a oslavování příchodu nového roku.
Bublinky a šampaňské
Samozřejmě, že na každé italské oslavě konce roku nesmí chybět šampaňské nebo italské spumante (šumivé víno), které se otevírá přesně o půlnoci, při přípitku. Tento okamžik je plný radosti a naděje do nadcházejícího roku.
- Spumante Chardonnay Extra Brut BIO
- Champagne Martin Orsyn Tradition PREMIER CRU Brut
- Cuvée del Fondatore Graziano Merotto
- Brosa Pavana Rosé Brut
- Franciacorta Cuvée Alla Moda s.a. Brut DOCG
Silvestrovské rituály
- Půlnoční ohňostroje a petardy - V mnoha italských městech a vesnicích se po půlnoci odpaluje ohňostroj a bouchají petardy, což má symbolizovat vyhnání zlých duchů a negativní energie.
- Šaty a barvy - Je tradiční nosit červené spodní prádlo, což má přinést štěstí a prosperitu do nového roku. Někteří lidé se dokonce oblékají do červených šatů nebo doplňků.
- Skákání z balkónu - V některých regionech, zejména v Neapoli, existuje zvyk, kdy lidé "skákají" do nového roku - doslova skáčou z balkónu nebo z malých výšek, což symbolizuje nový začátek a zbavení se starých problémů.
Novoroční den
Na Nový rok je obvyklé pokračovat v rodinných setkáních, kde se opět podávají jídla bohatá na čočku, která má přinést štěstí, a klobásy, které symbolizují hojnost. Novoroční oběd je často slavnostní a doprovázený kvalitním italským vínem.
Význam vína
Víno hraje v italských oslavách klíčovou roli. Nejen že je to nápoj pro přípitek, ale také prostředek k setkávání a sdílení. K tomu se vybírají místní odrůdy vín z regionů, které jsou známé svou tradicí a kvalitou, jako je Prosecco z Benátek, Barolo z Piemontu, nebo Chianti z Toskánska.
Závěr
Italské oslavy konce roku jsou kombinací rodinných tradic, výtečného jídla, skvělých vín a radosti. Ať už oslavujete s Proseccem v ruce nebo si užíváte cotechino s čočkou, v Itálii se konce roku neoslavují pouze ve velkém stylu, ale také s hlubokým respektem k tradicím a zvyklostem, které přinášejí štěstí do nového roku.