Tenute Rubino
Zrozeno z římských vinic
Vinařství založil na počátku 80. let Tommaso Rubin, který jako první rozpoznal moderní vinařský potenciál oblasti s bohatou historií. Jaddico je místem, kde má vinařství prastaré kořeny – archeologové zde objevili římské panské sídlo s pecemi, v nichž majitel Visellio vyráběl amfory pro export vína do celé Římské říše. Už tehdy byla tato oblast významným centrem pěstování révy a výroby nádob na víno.
Mezi dvěma moři
Vinařství se nachází v italské oblasti Puglia, na úzkém pruhu země obklopeném Jaderským a Jónským mořem, v patě italského poloostrova. Tato oblast, známá jako Salento, zahrnuje obce Lecce, Brindisi a Taranto a kdysi nesla starověký název Messapia, „země mezi dvěma moři“. Puglia je pokladnicí historie, tradic a středomořských vín – zdejší terroir, s teplým slunečným klimatem, dlouhým vegetačním obdobím a půdami bohatými na vápník a jíl, vytváří ideální podmínky pro pěstování odrůd s intenzivní aromatikou a plným tělem.
Pěstované odrůdy
Susumaniello je červená odrůda vinné révy, která se používá pro výrobu červených i růžových vín. Má geneticky velmi blízko k odrůdě Sangiovese a pěstuje se především v jihoitalské provincii Brindisi v oblasti Puglia.
Primitivo je odrůda vinné révy s tmavě modrými hrozny. Pochází přibližně z 18. století a dnes se pěstuje převážně v Apulii. Její hrozny jsou určeny především na výrobu jednoodrůdového červeného vína, které má bohaté a kořeněné aroma.
Negroamaro je tmavá odrůda vinné révy pocházející z jižní Itálie. Pěstuje se téměř výhradně v Apulii. Výsledná vína mají temnou granátovou barvu a, stejně jako samotné hrozny, je lehce nahořklé.
Vermentino najdete vysazené poblíž mořského pobřeží na Sardinii, v Toskánsku nebo Ligurii. Je to svěží letní víno s tóny bílých peckovin, exotického ovoce, středomořských bylin a jemnou slaností v chuti evokující moře. Aktuálně v Itálii najdete zhruba 4000 hektarů vinic Vermentina, z nichž hned 3300 hektarů je na Sardinii.
Ottavianello je červená odrůda s bohatou středomořskou historií. Vína z ní mají rubínovou až granátovou barvu, jemný buket sušeného ovoce, lískových oříšků a mandlí s lehkou kořenitostí a bylinnými tóny. Ačkoli dnes není tak rozšířené jako dříve, zažívá znovuzrození díky vinařům, kteří usilují o zachování původních odrůd Apulie.